Eğitim Programlarımız, Hizmetlerimiz

Ergoterapi

Ergoterapi, bireylerin günlük yaşamlarını daha bağımsız ve verimli bir şekilde sürdürmelerine yardımcı olmak için kullanılan önemli bir sağlık ve rehabilitasyon alanıdır. Bu terapi yöntemi, çeşitli sağlık sorunları veya sakatlıklar nedeniyle yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkiler yaratan bireylere destek sağlamak amacıyla uygulanır. Ergoterapistler, hastaların günlük aktivitelerini (yeme, giyinme, ev işleri yapma, işe gitme gibi) daha kolay ve etkili bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için stratejiler geliştirir ve uygularlar. Bu stratejiler genellikle özel egzersizler, terapi seansları, adaptasyonlar ve teknolojik yardımlar gibi yöntemleri içerebilir.

Ergoterapi, fiziksel, zihinsel, duygusal veya sosyal engellerle başa çıkmakta güçlük çeken bireylerin yaşam kalitelerini artırmayı hedefler. Bu terapi türü, çocuklardan yaşlılara kadar geniş bir yelpazede uygulanabilir ve farklı yaş gruplarındaki bireylerin ihtiyaçlarına özel olarak uyarlanabilir. Ergoterapistler, bireyleri değerlendirir, hedefler belirler ve tedavi planlarını kişiselleştirerek her birinin potansiyelini maksimize etmeye çalışırlar.

Ergoterapi, bireylerin kendi yaşamlarını yönlendirme ve yaşam kalitelerini iyileştirme sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu terapi türü, insanların günlük aktivitelerini sürdürme yeteneklerini artırarak, bağımsızlık, özgüven ve yaşam sevinci kazanmalarına yardımcı olur.

Ergoterapinin Amacı Nedir

  • Bireylerin, ev ve iş yaşamlarında mümkün olan en üst düzeyde kendi ihtiyaçlarını karşılamalarını teşvik etmek.
  • İletişim yeteneklerini geliştirmek ve iyileştirmek için çaba göstermek.
  • Günlük yaşam aktivitelerine katılımı arttırmak ve bu aktiviteleri rehabilitasyon için kullanmak.
  • Aktivite ile ilişkili işlev bozukluklarını mümkün olduğunca engellemek.
  • Aktiviteye bağlı performansın sürekliliğini sağlamak

Ergoterapistin Görevleri Nelerdir?

Sağlık Bakanlığı Yönetmeliği (22 MAYIS 2014)

a) Bireylerin ev, iş ve okul çevrelerindeki işlevselliğini değerlendirerek performanslarını maksimize etmeye ve çevreleriyle uyum içinde olmalarını sağlamaya yönelik öneriler sunar.
b) Hastalık veya engellilik kaynaklı işlevsel kısıtlılıkları olan bireylerin günlük yaşam aktivitelerini ve mesleklerini sürdürebilmeleri için uygulamalar yapar.
c) Hastaların duygusal, psikososyal, gelişimsel ve fiziksel yeteneklerini meslekleriyle ilgili testler ve ölçümler kullanarak değerlendirir.
ç) Günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığı desteklemek için kullanılacak yöntemler ve araç-gereçleri belirler ve bu kullanımı bireylere öğretir.
d) Bireylerin mesleki, sosyal, sanatsal ve eğitim aktiviteleriyle ilgili rehabilitasyon programları geliştirir ve uygular hem bireysel hem de grup bazında.
e) Duyu algı motor bütünleşme eğitimini verir ve bu alanlarda ergoterapi uygular.
f) Kişilerin topluma katılımını etkileyen çevresel ve aktivite performansına ait engelleri değerlendirir.
g) Dezavantajlı bireylerin topluma kazandırılması için gerekli değerlendirme ve rehabilitasyon süreçlerini yönetir.

Çocuklardaki Ergoterapi Hizmetleri Nelerdir?

  • Motor becerilerin geliştirilmesi.
  • Okul ve oyun becerilerinin ilerletilmesi.
  • Gelişimsel açıdan geride kalan çocuklarda günlük yaşam becerilerinin desteklenmesi.
  • Davranış sorunları olan çocuklarda olumsuz davranışları değiştirerek, olumlu davranışların teşvik edilmesi.
  • Fiziksel engellere yönelik koordinasyon ve yeteneklerin güçlendirilmesi.
  • Çocuğun gereksinimlerini karşılamak için bağımsızlık sağlayacak uygun destek araçlarının belirlenmesi.
  • Konsantrasyon ve sosyal becerilerin artırılması.
  • Duyusal ve dikkat sorunlarının tedavi edilmesi.
  • Çevresel zorlukların düzeltilmesi.

Pediatride Ergoterapi Nedir?

Pediatrik ergoterapi birimi, otizm, serebral palsi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), özgül öğrenme güçlüğü (disleksi, disgrafi, diskalkuli), mental motor retardasyon (MR), yazı yazma ve ince-motor beceri sorunları, down sendromu, çeşitli genetik bozukluklar, gelişimsel koordinasyon bozuklukları gibi çeşitli durumlarla mücadele eden çocukları değerlendirir. Çocuğun durumuna göre, haftalık seanslarla ergoterapi programına alınırlar.

Ergoterapist, bir çocuğun oyun, okul ve günlük yaşam aktivitelerindeki becerilerini değerlendirir ve yaş gruplarına uygun gelişimsel seviyelerle karşılaştırır. Ardından, çocuğun güçlü yönlerini kullanarak problem alanlarına yönelik tedavi programı uygular. Her çocuğa özgü, kişiye odaklı bir yaklaşımla tedavi sunulur.

Çocuklarda normal gelişimi engelleyebilecek duyusal, algısal, motor, bilişsel, psikolojik ve psikososyal faktörler standardize testlerle değerlendirilir.

Problem alanları, kişiye, çevreye ve aktiviteye dayalı olarak incelenir ve çözüm önerileri sunularak aktivite performans kapasitesi artırılır. Sınırlı aktivite performansıyla karşılaşıldığında, mevcut sağlık durumunun korunması sağlanır.

Bütün gelişim alanları birbiriyle etkileşim içindedir ve bir bütünlük içinde ilerlerler. Birinci seviyedeki problemler, diğer gelişim seviyelerini de etkileyebilir. Bu nedenle, çocuklarda duyusal profillerin çıkarılması önemlidir. Daha sonra, birinci seviyedeki tespit edilen sorunlar, duyu bütünleme eğitimiyle çözülmeli ve geliştirilmelidir.

Duyu Bütünleme Nedir?

Çevresel uyarıcıların duyusal organlarımız tarafından algılanması, bu bilgilerin merkezi sinir sisteminde işlenmesi ve bu bilgilere uygun bir tepkinin oluşturulması (fiziksel, sosyal, akademik veya psikolojik tepki) sürecini içerir. Bu süreç, uyaranlara yanıt olarak harekete geçme aşamalarını kapsar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir